Sök på hela sajten

Böcker/Skrifter

 

Rick Brant - kunskap och spänning

 

Rick Brant

 

Den amerikanska serien om Rick Brant består av 23 böcker som kom ut 1947-1968 på förlaget Grosset & Dunlap. Det är en äventyrsserie för pojkar som inte finns översatt till svenska, och som därför troligen är och alltid har varit ganska okänd i Sverige. I Norge däremot finns 15 av böckerna översatta, och där heter den Jet-serien. Böckerna skrevs av Harold L. Goodwin (bok 1-3 tillsammans med Peter Harkins, därefter ensam) under pseudonymen John Blaine. En 24:e tidigare opublicerad bok kom i en begränsad utgåva 1990. Tonvikten ligger på vetenskap, för Goodwin var vetenskapsman med ett imponerande CV som inkluderade en högt uppsatt position på NASA, och det mesta han skrev vittnar om hans stora kunskap om teknik, vetenskap och rymden.

Rick är en tonåring som gillar att uppfinna saker, lite i stil med Stig Malmbergs Knatten, fast Rick är äldre och hans uppfinningar är på en högre teknisk nivå. 😀 Det finns faktiskt en separat bok om hans uppfinningar, "Rick Brant's Science Projects", som kom 1960. Ricks pappa driver ett forskningscenter med en grupp vetenskapsmän som åker på vetenskapliga expeditioner både till olika platser i USA och till andra länder världen runt, och Rick och hans kompis Scotty får hänga med och råkar alltid ut för olika äventyr. Böckerna är mycket välresearchade, de känns både realistiska och trovärdiga och man lär sig enormt mycket om allt möjligt, men framför allt är de så ruskigt spännande att man biter på naglarna!

Jag hittade serien för sju år sedan när jag letade e-böcker på Gutenberg.org och råkade få syn på en bok som hette "The Egyptian Cat Mystery". Eftersom jag är storligen förtjust i både egyptologi och katter laddade jag förstås ner den och läste, och sedan var jag fast!

Rick Brant-serien har jämförts med Bröderna Hardy som debuterade exakt 20 år tidigare, och även med science fiction-serien om Tom Swift Jr. Bröderna Hardy är ju pojkböckernas motsvarighet till Kitty, och liksom Kitty skrevs även Hardy-böckerna av spökskrivare, under namnet Franklin W. Dixon. Serien om Tom Swift Jr. ligger några år efter Rick Brant och skrevs även den av ett kollektiv, under pseudonymen Victor Appleton II.

På 1960-talet kom en animerad science fiction-serie på amerikansk tv om en kille vid namn Jonny Quest. Hans pappa var vetenskapsman och Jonny fick följa med honom på olika forskningsexpeditioner - låter det bekant? Jag har sett flera detaljerade jämförelser, och man kan nog lugnt säga att om tv-serien inte var ett rent plagiat av Rick Brant-böckerna så var den i alla fall starkt influerad av dem. Men om en bokserie är så bra att någon vill kopiera den så är det väl ett gott betyg, eller hur?

Elva av Rick Brant-böckerna finns som fria e-böcker och ytterligare några säljs på Kindle men är inte tillgängliga för personer som bor utanför USA. Men när jag och min man var i USA hittade vi i alla fall ytterligare fem som pappersböcker, som vi har skannat in och gjort e-böcker av (så pappersböckerna säljer vi nu på Bokbörsen). Vi hittade fler, men de var alldeles för dyra. En del av pappersböckerna är nämligen eftertraktade - nr 24 (se ovan) finns i skrivande stund begagnad på amerikanska Amazon för 3 000 dollar, och en annan säljs på engelska Amazon för 110 pund fast e-boken finns att ladda ner gratis!! Jag sörjde när jag hade läst ut alla och har hittills hållit mig från att börja om från början igen, men en vacker dag så ...😍

 

Skrivet i januari 2022. Även postat i Facebook-gruppen "Vi som samlar på Wahlströms och andra ungdomsböcker".

 

 

© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2022-01-04

Läs mer

 

Att gå sin egen väg

Bob Robert

Dickie Dick Dickens

Gänget i 22:an

Harry Ober i Dubbelgångar-mysteriet

Mopedcyklar

Prinsesstårta

Rackarungen Ann-Mari

Rick Brant

Tjabo och TV-polarna

Tunnelbana

Vem är Nisse Sandberg?

Vi Sprakfålar

Världar som möts

Madeleine

Översätt sidan!