Sök på hela sajten

Böcker/Skrifter

 

Harry Ober i "Dubbelgångar-mysteriet"

 

Harry Ober

"Dubbelgångar-mysteriet" (1961) av Sivar Ahlrud, tidigare utgiven som "Hubert som reporter" (1945).

 

En specialroll i boken spelar Hollywood-filmstjärnan Harry Ober, som är född i tvillingarnas hemort Vindsele och egentligen heter Harry Öberg. Han har blivit särskilt bekant för sina roller som kinesisk filmbov.

Filmstjärnan Harry Ober var ingalunda tagen ur luften utan inspirerad av Verner Öhlund, som var född ca 5 mil sydväst om Vindeln, där Sid Roland Rommerud växte upp. Vindeln är en av förebilderna för Vindsele, och Sid Roland Rommerud var den som tillsammans med Ivar Ahlstedt skrev serien om tvillingdetektiverna under psedonymen Sivar Ahlrud.

Familjen Öhlund emigrerade till USA, och sonen Verner reste till Hollywood där han blev Warner Oland, särskilt bekant för sina många roller som kines ... Och han spelade mot de allra största, som Greta Garbro och Marlene Dietrich.

När boken kom ut första gången var det säkert ingen som inte förstod vem som hade inspirerat författarna till Harry Ober, men i dag är det nog få som har en aning. I boken är även Obers stand-in i Hollywood född i Vindseletrakten, men om det är fria fantasier eller inte förtäljer inte historien.

År 2020 hade tidningen Svenska Öden & Äventyr en artikel om Verner Öhlund alias Warner Oland, men jag hittar den inte på deras sajt nu så jag har dristat mig att lägga upp den som pdf-fil på nätet, för den som vill läsa. Filen är lösenordsskyddad. I artikeln har rubriksättaren gjort en tabbe och i stället för Warner skrivit Walter, men i själva artikeln är det rätt. Där nämns också kopplingen till Tvillingdeckarna. Artikeln går att läsa online eller ladda ner, och den finns här:

Warner Oland i Svenska Öden & Äventyr

Lösenord: kines

 

Skrivet i januari 2022. Även postat i Facebook-gruppen "Vi som samlar på Wahlströms och andra ungdomsböcker".

 

 

© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2022-01-03

Läs mer

 

Att gå sin egen väg

Bob Robert

Dickie Dick Dickens

Gänget i 22:an

Harry Ober i Dubbelgångar-mysteriet

Mopedcyklar

Prinsesstårta

Rackarungen Ann-Mari

Rick Brant

Tjabo och TV-polarna

Tunnelbana

Vem är Nisse Sandberg?

Vi Sprakfålar

Världar som möts

Madeleine

Översätt sidan!