Sök på hela sajten
Hypnos är ett spännande och fascinerande ämne som har fängslat människor i årtusenden. Det har funnits många teorier om vad det är, och länge trodde man att det hypnotiska tillståndet var liktydigt med sömn, men numera är de flesta överens om att det är ett förändrat medvetandetillstånd som skiljer sig både från det vanliga vakna tillståndet och från sömn. En bra definition lyder: ”Hypnos är ett tillstånd av samtidig avslappning, skärpt koncentration och ökad medvetenhet framkallat av suggestioner. Det är en naturlig manifestation av sinnet i arbete.” Det vill säga att man är både avslappnad och koncentrerad på samma gång.
Hypnos är alltså inget omedvetet tillstånd. Hypnotiserade personer är fullt medvetna om var de befinner sig och vad som händer runt omkring dem. Tänk dig att du sitter försjunken i en spännande bok eller film. Det är inte så att du är omedveten om omgivningen omkring dig, men du är inte fokuserad på den. Det är boken/filmen som har din fulla uppmärksamhet och som är det viktiga. När någon kommer och knackar dig på axeln hoppar du till, för du var så inne i boken/filmen. Du var i hypnos! Eller i trans, som är samma sak. Naturligtvis finns det olika grader av hypnos, från lätt till djup, men det är samma tillstånd.
Det förändrade medvetandetillstånd man är i under hypnos, liksom under meditation, under övergången mellan vaket tillstånd och sömn och under dagdrömmerier, är en brygga mellan vårt medvetna jag och vårt undermedvetna. Eftersom det undermedvetna är väldigt svårt att nå när medvetandet är fullt sysselsatt (det är för mycket brus) kan man i det här förändrade medvetandetillståndet lättare få kontakt med sitt undermedvetna. När man befinner sig i det tillståndet är det undermedvetna mycket öppet för förslag (suggestioner). Även skolmedicinen har insett detta, och därför har hypnos efter en tid ute i kylan kommit till heders igen, nu som ett värdefullt alternativ till droger vid bedövning och smärtlindring.
Hypnos är i sig ingen terapi, utan det är ett redskap som används för att skapa ett sinnestillstånd där klienten och terapeuten tillsammans arbetar för att nå önskat resultat.
Hypnoterapi är en terapi som utövas medan klienten befinner sig i hypnos. Det terapeuten gör är att ge klienten förslag, suggestioner, om exempelvis ett förändrat beteende, och det är därför det kallas suggestionsterapi. Suggestionsterapi är en relativt snabb behandlingsform till skillnad från hypnoanalys, som är en annan metod och som kan ta flera månader. Och hypnoanalys är i sin tur en snabbare behandlingsform än vanlig psykoanalys eller psykoterapi, som oftast tar flera år.
Hypnoterapi används för att man ska
Jag är SSEAH-diplomerad suggestionsterapeut. Jag jobbar fortfarande med hypnos i tidigare liv-terapi men jobbar inte längre så aktivt med hypnoterapi.
Här finns min samling av böcker om hypnos. Klicka på ett omslag för mer information om boken.
© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2023-05-31