Sök på hela sajten

Böcker/Skrifter

 

Prinsesstårta i äldre ungdomsböcker

 

Böcker om prinsesstårta

Prinsesstårta        Prinsessbakelse        Prinsesstårta som glass

 

I två av de fyra första böckerna om Gänget i 22:an av Margareta Andrén nämns en grön marsipantårta: "en tårta med grön marsipan" (Gänget i 22:an, s. 105) och "en nästan orörd grön marsipantårta med en underbar skär ros i mitten" (Gänget igen, s. 15). I "Skicka Kaja" av Ester Ringnér-Lundgren pratar de om bakelser med grön marsipan: "Väldigt goda bakelser. Det var bland annat sådana där, som du gillar, Lasse, du vet de där med grön marsipan ..." (s. 30)

Det måste ju vara prinsesstårta och prinsessbakelser det handlar om. För ett tag sedan läste jag en tidningsartikel om prinsesstårta. Där stod det att den variant vi har i dag förekom för första gången i en receptbok 1948 men kallades då "grön tårta". Den historiska ordboken SAOB anger dock 1940 som första belägg för ordet prinsesstårta för den varianten, och Wikipedia säger 1930-talet. Hur som helst verkar det ha tagit väldigt lång tid innan namnet började användas allmänt, för Gänget-böckerna är från 1953 och 1956 och Kaja-boken från 1963. Det finns säkert många fler exempel på tårta med grön marsipan i ungdomsböcker från den tiden, men jag har inte börjat uppmärksamma det förrän nu. Vi kan ju utlysa en tävling: Vem hittar först ordet "prinsesstårta" eller "prinsessbakelse" i en ungdomsbok från 1950- eller 1960-talet?

Jag kan tillägga att prinsesstårtan är en genuint svensk företeelse. På tyska kallas den "Schwedentorte" och det blev stor succé när jag introducerade receptet för mina elever när jag undervisade i Tyskland. Och numera finns den inte bara som tårta och bakelse, utan också som glass i bägare.

För några veckor sedan serverades det kaffe och en bit prinsesstårta till varje kund i min Coop-butik. Det fanns ingen skylt eller förklaring, så jag frågade vad det var man firade. Jo, det var såklart fössta tossdan i mass, Smålands "nationaldag"! Något som jag som stockholmare aldrig hade hört talas om innan vi köpte hus här ...

 

Skrivet i mars 2022. Även postat i Facebook-gruppen "Vi som samlar på Wahlströms och andra ungdomsböcker".

 

Bilderna på tårtan och bakelsen är lånade från Bake My Day och bilden på glassen från Hemglass.

 

 

© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2022-03-27

Läs mer

 

Att gå sin egen väg

Bob Robert

Dickie Dick Dickens

Gänget i 22:an

Harry Ober i Dubbelgångar-mysteriet

Mopedcyklar

Prinsesstårta

Rackarungen Ann-Mari

Rick Brant

Tjabo och TV-polarna

Tunnelbana

Vem är Nisse Sandberg?

Vi Sprakfålar

Världar som möts

Madeleine

Översätt sidan!