Sök på hela sajten
De två sista åren och i synnerhet det sista året innan jag slutade med socker mådde jag riktigt, riktigt dåligt både fysiskt och psykiskt, innan kroppen slutligen sa ifrån sommaren 2005 och jag blev fruktansvärt sjuk. Under det sista året var det väldigt enkelt att sammanfatta mitt tillstånd: "Det är bara skit med mig." Många gånger kom tanken att jag faktiskt höll på att äta ihjäl mig. För första gången i mitt liv funderade jag allvarligt på att sluta med godis och kaffebröd. Men det hade ju inte alls hjälpt! Nämligen just därför att jag inte visste att det var socker som var nyckelordet. För mig handlade det bara om godis och kaffebröd, och jag skulle ha fortsatt att äta och dricka andra saker utan att reflektera över att de innehåller socker.
När jag guidade på Pripporama bryggerimuseum på 1980-talet och berättade att sockerdricka såldes på apoteket som medicin när det introducerades i Sverige på 1700-talet, skrattade alla gott. Då var det ingen av oss som anade hur det egentligen låg till. Ut i livsmedelsaffärerna borde ju socker aldrig ha kommit! När jag i dag går in i Pressbyrån ser jag tidningar på en vägg, sedan är resten gift: cigaretter, godis, glass, läsk, kaffebröd och färdigmat fyller alla andra väggar. Nästan lika illa är det i livsmedelsaffärer. Många halvfabrikat och i princip alla helfabrikat innehåller socker liksom även många andra matvaror, många fler än vi tror. Faktum är att så mycket som 85 % av det socker vi får i oss döljer sig i vanliga livsmedel. En burk Coca-Cola innehåller socker motsvarande 13 sockerbitar, och ketchup innehåller mer socker än vad choklad gör! (McDonald's och andra hamburgerkedjor har socker i maten för att göra folk beroende av den...) Men det är inte bara mat som innehåller socker: det finns även socker i tandkräm (!) och i många läkemedel.
Statistiskt sett äter varje svensk nästan ett kilo raffinerat socker och ett kilo vetemjöl i veckan. Den genomsnittlige svensken får alltså i sig närmare ett halvt ton socker på tio år, oftast utan att ens reflektera över det. Men inte alltid: godis äter man medvetet, och vi svenskar äter näst mest godis i världen. Det är bara danskarna som slår oss på den punkten. Till godis räknas både sockerkonfektyr (t.ex. sega råttor, Ahlgrens bilar, skum- och gelégodis) och choklad. Räknar man bara sockerkonfektyr ligger vi på första plats. Jag vågar inte tänka på hur många ton socker jag har fått i mig under mitt liv...
Det är säkert ingen slump att den enda behandlingskliniken för sockerberoende som har funnits i Europa låg i Sverige. Men den höga sockerkonsumtionen gäller inte bara för Sverige. Nutidens barn och ungdomar i västvärlden får ofta i sig 20 gånger dagsbehovet redan till frukost (varm choklad, juice, flingor, yoghurt, sylt, marmelad...) och sedan fortsätter det i samma takt under dagen.
Ursprungligen skrivet 2007.
© Madeleine Midenstrand 2007–2025 — Uppdaterad 2022-01-02
Sidan 1: Jag är sockerberoende
Sidan 2: Socker fungerar som vilken annan drog som helst
Sidan 3: Socker i livsmedel
Sidan 4: De effekter socker hade på mig
Översätt sidan!