Sök på hela sajten

Sockerberoende

 

Vet du att alkohol är en drog?
Dum fråga.

Vet du att tobak är en drog?
Dum fråga.

Vet du att socker är en drog?
Kanske inte en så dum fråga.

socker

sockerhylla1

 

Om ett nytt livsmedel som introducerades i dag uppvisade bara hälften av de (bi)verkningar som socker har skulle det antagligen omedelbart förbjudas.

Jag är sockerberoende  glass

Jag är sockerberoende och var sockermissbrukare i nästan 50 år innan jag helt upphörde med socker 2005.

Att jag åt för mycket godis och kaffebröd visste jag förstås, det har jag alltid levt och kämpat med, men före 2005 visste jag inte att det beteendet hade ett namn och var ett sjukligt beroende som alla andra beroenden. Ändå hade jag varit väldigt nära. Ätstörningar, matmissbruk, beroende av godis och kaffebröd var ord jag hade använt. Men den sista pusselbiten fattades: socker. I slutet av augusti 2005 stod jag på Bokskotten i Stockholm och fick syn på en bok med en bit prinsesstårta på omslaget. På framsidan stod det "Bli fri från ditt sockerberoende" och på baksidan stod det: "Gömmer du godis? Ljuger du om eller smyger du med ditt sockerintag? Lider du av humörsvängningar, sömnstörningar eller viktsvängningar?" Vid det laget rann redan tårarna så att jag knappt såg vad jag läste. Det var "Sockerbomben" av Bitten Jonsson jag hade hittat.

 

Sockerbomben

 

När jag konfronterades med ordet "sockerberoende" och med symtombilden föll alla pusselbitar på plats. Äntligen förstod jag orsaken till all värk, alla krämpor och alla egendomligheter, både fysiska och psykiska, som hade tilltagit under de senaste åren och som jag aldrig hade fått grepp om förut. En del av dem hade jag till och med gått till läkare för utan att få någon förklaring. Nu kunde jag plötsligt sätta fingret på kärnproblemet och fick därmed också ett verktyg i min kamp mot beroendet.

 

Ursprungligen skrivet 2007.

 

 

© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2022-01-01

Läs mer:

 

Sidan 1: Jag är sockerberoende

Sidan 2: Socker fungerar som vilken annan drog som helst

Sidan 3: Socker i livsmedel

Sidan 4: De effekter socker hade på mig

Sidan 5: Efter sockret

Sidan 6: Min mathållning

Sidan 7: Återfallet

Sidan 8: Lästips

Madeleine

Översätt sidan!