Sök på hela sajten

Böcker/Skrifter

 

Rackarungen Ann-Mari Lindelöf

 

Rackarungen

 

Böckerna "En rackarunge" och "15 år - Några blad ur en rackarunges liv" av Ester Blenda Nordström kom ut för hundra år sedan, 1919 och 1921, och blev genast en stor succé. I den första boken är den föräldralösa Ann-Mari 13 år, och hon är en viljestark, självständig, påhittig och våghalsig flicka. Att vara kontroversiell och våga bryts mot normen att huvudpersonen är en snäll och foglig tös var ett helt nytt grepp i ungdomslitteraturen då. (De sprakfålar och yrhättor som det lite senare vimlar av bleknar i jämförelse och kan inte mäta sig med Ann-Mari!) Hon är från Stockholm och vårdnadshavare är hennes moster, men i den första boken är hon inackorderad en sommar på en prästgård utanför Värnamo i Småland för att förhoppningsvis bli lite mindre vild, en förhoppning som såklart inte blir infriad.

I bok två har Ann-Mari blivit 15 år och säger själv "när jag var liten" om tiden två år tidigare. Nu är det skolår och hon är inackorderad hos en ensamstående dam vid Smålands östkust (Västervik stod modell för orten). Den här boken är inte lika full av rackartyg som den första utan går mer på djupet; Ann-Mari upplever bl.a. sin första förälskelse och tar hand om ett föräldralöst spädbarn. Ganska olik bok ett alltså, vilket gör att man får två helt olika läsupplevelser, synnerligen berikande båda två.

Böckerna om Ann-Mari blev en stor inspirationskälla för Astrid Lindgren: Ann-Mari var förebilden för Pippi, och en del av Emils och även ett av Madickens hyss har inspirerats av böckerna. "Att Pippi är en efterföljare till Ester Blendas rackarunge vill jag inte bestrida", skriver Astrid Lindgren själv. "En rackarunge" blev film redan 1923. Senare kom ytterligare två böcker om Ann-Mari som vuxen; "Patron Annmari - Rackarungen blir bonde" 1931 och "Patron förlovar sig" 1933.

Författaren bekräftade att Ann-Mari i mångt och mycket var hon själv. Ester Blenda Nordström var en oerhört intressant person som hann med mycket. Hon var undersökande journalist och först i Sverige med att wallraffa - så det borde egentligen heta nordströmma! Hon var över 50 år före Günter Wallraff!!! -, först med att skriva reportage på dialekt och slang, hon var den första kvinnan i Sverige som ägde en motorcykel, som första och enda kvinna antogs hon på landets största lantbruksskola, med mera, med mera. Den som vill kan läsa om henne i Wikipedia, det är fascinerande läsning. Det har också kommit både en dokumentärfilm (2016) och en biografi (2017) om henne. Om Ann-Mari som föregångare till Pippi finns en bok som kom ut 2011, Fria flickor före Pippi : Ester Blenda Nordström och Karin Michaëlis : Astrid Lindgrens föregångare.

På bilden är de två yttersta omslagen mina e-böcker, och det i mitten är bok två i pappersform som jag senare hittade på loppis. E-böckerna köpte jag dyrt på Adlibris och de två sista fanns inte där, men nu när jag skriver detta (december 2021) upptäckte jag att alla fyra böckerna om Ann-Mari finns att ladda ner gratis i epub-format på Litteraturbanken.se!

 

Skrivet i december 2021. Även postat i Facebook-gruppen "Vi som samlar på Wahlströms och andra ungdomsböcker".

 

 

© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2022-01-03

Läs mer

 

Att gå sin egen väg

Bob Robert

Dickie Dick Dickens

Gänget i 22:an

Harry Ober i Dubbelgångar-mysteriet

Mopedcyklar

Prinsesstårta

Rackarungen Ann-Mari

Rick Brant

Tjabo och TV-polarna

Tunnelbana

Vem är Nisse Sandberg?

Vi Sprakfålar

Världar som möts

Madeleine

Översätt sidan!