Sök på hela sajten

Böcker/Skrifter

 

Bob Robert i Stig Malmbergs böcker

 

Bob Robert

 

Det här är ett synnerligen intressant grepp av Stig Malmberg!

Alla böckerna på fotot har nämligen en gemensam nämnare: den 1,90 långe och sympatiske 27-årige privatdetektiven Bob Robert. Han är inte huvudperson i någon av böckerna, det är det skolungdomar som är, men han figurerar i allihop - i en blandning av flick- och pojkböcker! Något sådant har jag mig veterligen aldrig stött på förut. Kanske finns det fler böcker med honom, men det här är de som jag har hittat.

I "Den försvunna väskan" möter huvudpersonen Barbro honom i samband med att det företag hon sommarjobbar för anlitar honom när en väska försvinner.

I "Drömjobbet" får huvudpersonen Mirjam sommarjobb på Svenska Filmbolaget, där scriptan Lena jobbar. Efter en stöld anlitas Bob och träffar då Lena, de blir tillsammans och i alla följande böcker är hon hans fästmö.

I "Dödskalle-mysteriet" får Patrik som är chef för deckarbyrån Rättvisans Redskap* sommarjobb som assistent åt Bob Robert själv, och hans tre kompisar i deckarbyrån får också hjälpa till. Men när skolan börjar igen upplöses byrån och assistentjobbet tas över permanent av ...

... 13-årige Kurt Lindberg, alias "Knatten", som är huvudperson i en serie bestående av minst 17 böcker, kanske fler. 17 har jag i alla fall hittat.

"Nästan lika bra som Tvillingdeckarna", var min mans utlåtande när jag hade presenterat Knatten för honom. Men det tycker jag är hädelse, för Tvillingdeckarna är heliga för mig! Men visst är de väldigt bra, Knatten-böckerna, liksom i princip alla böcker av Stig Malmberg.

* I den första Knatten-boken, "Tacka Knatten för det", sägs det att detektivbyrån hette "Samhällets väl", men det måste vara en miss.

 

Skrivet i december 2021. Även postat i Facebook-gruppen "Vi som samlar på Wahlströms och andra ungdomsböcker".

 

 

© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2022-01-02

Läs mer

 

Att gå sin egen väg

Bob Robert

Dickie Dick Dickens

Gänget i 22:an

Harry Ober i Dubbelgångar-mysteriet

Mopedcyklar

Prinsesstårta

Rackarungen Ann-Mari

Rick Brant

Tjabo och TV-polarna

Tunnelbana

Vem är Nisse Sandberg?

Vi Sprakfålar

Världar som möts

Madeleine

Översätt sidan!