Sök på hela sajten

Böcker/Skrifter

 

Vem är Nisse Sandberg?

 

hubert

 

Jag är med i föreningen NAFS(k), Nationella Ankistförbundet i Sverige (kvack), en förening bestående av drygt 550 personer i mogen ålder som viger sitt liv åt invånarna i Ankeborg. Och nu har det slagit mig att en sak som jag fick veta för tre år sedan säkert är av intresse för personer som gillar ungdomsböcker.

En artikel i NAFSk:s medlemstidning väckte minnen hos en av de äldsta medlemmarna, Nisse Sandberg - äldsta både till ålder och medlemstid - och han mejlade skribenten, som delade med sig av texten på föreningens mejlinglista. Jag höll på att trilla av stolen när jag läste det sista stycket - för det visade sig att jag i 30 år hade varit med i samma förening som förebilden för Hubert Norlén!!

Så här skrev Nisse apropå artikeln:

-------------------

Bland de böcker och författare som nämns finns en författare som inte fanns, "Sivar Ahlrud", varav hälften var en avlägsen släkting till mig som samman med sin hustru brukade spela bridge med mina föräldrar hemma hos oss någon dag i månaden. Sivar Ahlrud bestod av två personer: Sid Roland Rommerud och Ivar Ahlstedt, den förre hade förresten en jättehund som hette Negus efter öknamnet på Etiopiens kejsare Haile Selassie, som fanns på ett hörn i vänskapskretsen.

Farbror Sid och Ivar skrev varannan bok – man producerade alltså tillsammans två "Tvillingdeckare" per år under ett antal år, jag har de flesta. Miljöerna var farbror Sids kvarter vid Karlavägen/Gamla stan respektive hans sommarställe i vildmarken invid Storsjön ("Lomsjön") nedanför Vij fäbodar på lilla bilvägen Söderhamn-Trönö-Rengsjö-Bollnäs, en mil bortom Trönö.

Det värsta var att jag till valda delar fick vara "mall" till snillet och plugghästen i boken, Hubert. Mina föräldrar hyrde en fäbod några hundra meter bredvid farbror Sids. Det var en liten författarkoloni. Den tredje i trion var Hälsinglands store författarson på den tiden, Helge Törnros – som hade sitt ordinarie hem nere i Trönö invid ån – som hade makalösa kräftor efter det man gött dom under året med matavfall.

------------------

Han som mejlade ut texten tillade: "Jag var själv en hängiven läsare av Tvillingdeckarna i ungdomen och minns att en bifigur vid namn Nisse Sandberg (fiskeexpert, om jag inte minns fel) förekom i en av böckerna. Det tyckte jag var ett lustigt sammanträffande eftersom jag kände "våran" Nisse redan då, men nu inser jag att det kanske var fullt avsiktligt!"

Som sagt blev jag alldeles tagen då. Och nu när jag i min tur ville vidarebefordra detta ringde jag upp Nisse för att fråga om jag fick publicera hans text på webben. Han var väldigt trevlig och pratsam, och jag fick hjärtans gärna publicera den var jag ville. I texten skriver han att Sid Roland var en avlägsen släkting, till mig sa han att det var hans pappas bästa kompis. Han nämnde också att de umgicks både i Stockholm och uppe vid sommarstugan i Hälsingland. Sids fru hette Irma och deras hund hette Negus.

Inspirerad av farbror Sid skrev Nisse en bok som han ville kalla "Pingis-mysteriet", men förlaget tyckte att titeln var alltför lik Tvillingdeckar-böckerna, så han ändrade den till "På turné med Eneby SK". Den kom ut 1974 på Williams förlag. Han sa också att jag var välkommen att återkomma om jag hade fler frågor, så det kanske jag gör!

Efter samtalet googlade jag lite snabbt och hittade den här artikeln om när han fyllde 80 år.

 

Skrivet i januari 2022. Även postat i Facebook-gruppen "Vi som samlar på Wahlströms och andra ungdomsböcker".

 

 

© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2022-01-15

Läs mer

 

Att gå sin egen väg

Bob Robert

Gänget i 22:an

Harry Ober i Dubbelgångar-mysteriet

Mopedcyklar

Prinsesstårta

Rackarungen Ann-Mari

Rick Brant

Tjabo och TV-polarna

Tunnelbana

Vem är Nisse Sandberg?

Vi Sprakfålar

Världar som möts

Madeleine

Översätt sidan!