Sök på hela sajten

Blogg

Språkappar: alternativ till Duolingo

Sidan 1: Introduktion & Presentation

Sidan 2: Översikt – statistik

Sidan 3: Tips

Sidan 4: Språken

Apparna är testade i oktober–december 2023.

 

Introduktion  •   Presentation

 

Introduktion

 

I Sverige är Duolingo den mest kända appen för att lära sig språk, men det finns många fler. Jag har testat 23 alternativ, se bild i högerspalten (eller längst ner om du läser i mobilen). En del är testade enbart i gratisversionen och en del även i betalversionen, och alla i en Android-mobil.

Presentationen nedan är i alfabetisk ordning och inte efter betyg. Det är omöjligt att gradera apparna eftersom de är väldigt olika och alla är bra på olika sätt, och även vi användare har ju olika utgångspunkter, kunskaper, inlärningsstilar och preferenser. Faktum är att jag tycker olika bra om en och samma app beroende på om jag övar ett språk jag redan kan eller ett språk jag inte kan alls. Valet av app hänger förstås också på vilket språk man vill öva, så jag kan omöjligen välja en enda app utan använder många parallellt.

Språket inom parentes efter namnet är utgångsspråket, så om det inte står "sv" kan man inte utgå från svenska. Står det "eng" kan man ofta utgå även från andra språk. I de appar som utgår från svenska är svenskan (mestadels?) maskinöversatt, och det fungerar oftast förvånansvärt bra men kan förstås också bli riktigt irriterande. Om man inte klarar av det bör man välja engelska eller något annat språk man kan som utgångsspråk.

Det antal språk jag uppger har jag hämtat inifrån själva appen och är de språk som appen erbjuder, inte webbsajten (förutom i några få fall när det är 1 språk per app och appen bara visar det valda språket).

I alla appar där jag inte skriver "1 språk per app" kan man således lära sig alla de erbjudna språken samtidigt i samma konto/app.

Jag förutsätter att de flesta eller alla appar finns även till Iphone, så länkarna nere i presentationen går inte till Google Play utan till apputvecklarnas webbplatser.

För att se vilka språk en app har, följ länken under rubriken Presentation nedan till appens webbplats. För att se vilket språk som finns i vilka appar, se sidan Språken.

 

Upp

Presentation

 

50 languages  •   Babbel  •   Bluebird  •   Busuu  •   Drops  •   Duolingo  •   Falou  •   Fun Easy Learn  •   GoLingo  •   Innovative Language  •   Ling  •   LinGo Play  •   LingQ  •   Memrise  •   Mondly  •   MosaLingua  •   Nemo  •   Pimsleur  •   Qlango  •   Rosetta Stone  •   Simply Learn Languages  •   Speakly  •   Speekoo  •   Xeropan

 

50 languages (sv)

57 språk + språkvarianter. Ursprung: Tyskland.

50 languages är ursprungligen en online-språkkurs utvecklad av tyska Goethe-Institutet för många år sedan, så appen ser minst av allt modern ut (läs: grå och tråkig) och ger vid första anblicken intrycket av att vara ett slags mellanting mellan en parlör och en språkapp. Men skenet bedrar, för den är mycket bättre än den ser ut. Den har 100 lektioner inom olika ämneskategorier med övningar i läs- och hörförståelse, och det går också att spela in sitt eget tal och lyssna på. Ord/fraser som man vill repetera stjärnmärker man, och de hamnar då i en egen lättåtkomlig lista. I språk med andra skriftsystem lär man sig och övar alfabetet separat. Google översätt är inbyggd i appen och fungerar som en intern ordbok. Här finns också spel och frågesporter, liksom länkar till externa radiostationer. Alla bilder är foton.

Appen kostar bara en dryg hundralapp som engångsköp och är absolut värd att köpa om man vill öva i mobilen, kanske som komplement till en annan app. Man får väldigt mycket för pengarna! Föredrar man att öva i datorn är onlinematerialet ännu mer prisvärt: det är gratis.

Vill man lära sig flera språk samtidigt i appen svarar man nej på frågan "Radera oanvända ljudfiler innan du ändrar språket?", för annars måste filerna laddas ner på nytt varje gång man växlar fram och tillbaka mellan språken.

 

Babbel (sv)

1 språk per app och per konto (men totalt 14). Ursprung: Tyskland.

Babbel har vanliga lektioner plus repetition, livelektioner (samtal med en modersmålstalare), videor, poddar och spel. Poddarna är specialgjorda för Babbel och handlar förstås om språket och landet man studerar, och nivån ligger på A2 till B1.

Lektion 1 på A1-nivån är gratis, sedan kostar det pengar. Den består av läs-, hör-, tal- och skrivövningar och den gör man på ett par minuter, så det är väldigt svårt att utvärdera lektionerna med så lite tillgängligt material. Bilderna i övningarna är i alla fall foton, inte teckningar, och man kan spara ord i en egen lista för att lätt kunna repetera dem.

Eftersom alla övriga lektioner på alla nivåer är låsta kan man inte välja nivå, men två livelektioner är gratis och där kan man göra ett s.k. placeringsquiz för att hamna på rätt samtalsnivå. Det är inget test utan en självskattning där man uppger hur mycket man kan inom vissa ämnen.

Spelen är oåtkomliga i gratisversionen därför att ordförrådet i lektion 1 inte räcker till för att man ska kunna spela ordspel, men samtliga poddavsnitt verkar ändå ingå.

 

Upp

 

Bluebird (sv)

Ca 120–130 språk + språkvarianter (totalt antal 150). Ursprung: USA.

Det finns fem sektioner: Huvudvokabulär, Viktiga verb, Skapa meningar, Kraftfulla fraser och Konversation, plus en daglig lektion. Inom varje sektion är 1–3 lektioner gratis, resten är premium. Man måste inte börja med en viss sektion utan kan börja var som helst.

Varje lektion består av en ca 30 minuter lång ljudlektion, frågesport, flashcards, uttalsanalys, röstjämförelse och repetition. I ljudlektionen introduceras och förklaras lektionen av en svensk "lärare". Där får man lyssna på tal och läsa undertext och sedan upprepa (utan inspelning). I frågesporten testas man på lektionen med tal och text. Med bildkorten visas bild och text, och då ska man vända på kortet och svara på frågan "Visste du det?" med en av fyra graderingsknappar, och om man anger att man kan det perfekt så repeteras det inte. Sedan spelar man in sitt eget tal, i nästa fas jämför man med en modersmålstalare, och sist repeteras lektionsmaterialet tillsammans med översättningen.

Alla bilder är foton. I talövningarna säger jag rätt men får ofta fel, eller "försök igen". De verkar ha tekniska problem, så jag tröttnade och gjorde inga fler sådana övningar.

Den dagliga lektionen består av tre nivåer, en för nybörjare, en medel och en avancerad. Det går utmärkt att göra alla tre, och det går att göra dem varje dag även när gratisövningarna är slut.

Ljudlektionen påminner mycket om Pimsleur och passar säkert bra för personer med auditiv inlärningsstil, men för mig går det för långsamt fram.

Man kan göra ett test och få ett officiellt certifikat som anger CEFR-nivå.

 

Upp

 

Busuu (eng)

14 språk. Ursprung: Spanien (där de två grundarna bodde då, en österrikare och en schweizare).

Busuu är den enda av mina testade appar vid sidan av Duolingo som har en premiumfunktion som man aldrig behöver betala för om man inte vill, man kan öva samtliga appens språk genom dels tidsfördröjning innan man kan fortsätta, dels reklampauser. Och precis som i Duolingo går det inte att börja på en högre nivå än A1 direkt, för i slutet av varje kapitel finns en "checkpoint" som man måste klara innan nästa kapitel låses upp, så i så fall måste man göra alla checkpoints först.

Liksom i Duolingo övar man här inte olika saker i olika avdelningar, utan man följer en "snitslad bana" av lektioner som innehåller alla övningsmoment. Men där slutar också likheterna med Duolingo. Duolingo och en del andra appar presenterar inte nya ord i övningarna explicit, utan man får gissa eller försöka förstå dem utifrån sammanhanget, och nya grammatiska moment ges inga som helst förklaringar. Här är Busuu betydligt mer pedagogisk: nya ord presenteras under vinjetten "Look, something new!" med ordet/frasen muntligt och skriftligt + översättning och en exempelmening + översättning. Även små meddelanden infogas i övningarna, "Did you notice?", "Here's a tip" m.m. Det är Busuu ensam om av de appar jag har testat. Det kan vara grammatisk eller annan praktisk språklig info som man sedan får öva på, eller info om något kulturspecifikt som förekommer i texten och som behöver förklaras. Skillnaden är alltså att den informationen inte finns någonstans utanför övningarna (i den mån den över huvud taget ges i andra appar), utan integrerat i övningarna. Jag tycker det är suveränt och så pedagogiskt!

Vissa övningar skickas i väg för att rättas av andra Busuu-användare, och man kan också själv rätta andras övningar om man vill.

Alla bilder och videor är med riktiga människor.

Under rubriken "Repetera" kan man repetera både ord och grammatik, var för sig. Alla ord/fraser man har övat på återfinns, uppdelade i weak, strong och medium (antar att det är utifrån de fel man har gjort). För varje ord kan man välja mellan att spara det och fortsätta repetera det eller att radera det från listan. Grammatiksektionen innehåller all grammatik och inte bara den man redan har stött på. Där kan man alltså läsa grammatik som i en bok, men till skillnad från alla andra appar med en separat grammatiksektion kan man här också öva på varje grammatikmoment. Det man ännu inte har gått igenom står det "Not learned" på, men det går utmärkt att öva det också.

Slutligen finns också avdelningen Community, där man anger vilka språk man vill prata och sedan är det bara att söka mänskliga samtalspartner över hela världen.

 

Upp

 

Drops (eng)

47 språk + varianter. Ursprung: Estland.

Drops är en renodlad glostränare, så allt går ut på att öva ordförråd. Det är (åtminstone i skrivande stund, dec. 2023) den enda av mina testade appar som ända upp på högsta nivån enbart har enstaka ord, inga meningar alls. Orden kommer in på skärmen som bilder i form av droppar (därav namnet) som man första gången drar till "kan redan"-ikonen eller "kan inte"-ikonen, sedan övar man "kan inte"-orden med olika former av övningar som inte förklaras alls utan ska vara självförklarande. Man kan också välja att själv markera ord som man sedan övar i en särskild lista. Samtliga ord övas alltså som bilder (tecknade), även abstrakta ord, så ibland kan det vara nästan omöjligt att förstå vilket ord som avses. Och när man övar länder är det bra om man kan deras flaggor och vet hur ländernas konturer ser ut. Man får sedan se ordet i text och höra det uttalas, men det finns inga hör- eller talövningar. I skriftspråk med andra alfabet får man rita bokstäverna i övningarna.

Ett enda kapitel i varje lektion är gratis, resten är låsta.

Förutom övningar finns avdelningen Challenges, där man utmanar sig själv och andra Drops-användare genom att gå med på att göra ett visst antal sessioner per vecka eller månad och få chansen att vinna en utmärkelse.

Här finns inga numrerade lektioner, utan kategorier med olika ämnesområden som man kan välja att öva utan någon särskild ordning. Men alldeles nyligen (dec. 2023) införde den en frivillig snitslad bana, något som livar upp övningarna eftersom det inte är särskilt roligt att enbart öva t.ex. prepositioner. När flera ämnen blandas blir det mer omväxling och då kommer det också "checkpoints" man måste passera. Men för att öva på en högre nivå väljer man alltså bort den snitslade banan.

I flera appar får man ange hur många minuter om dagen man vill öva, och när man har övat den tiden säger de till att man har nått sitt dagliga mål. Men Drops går ett steg längre och sätter i gång ett tidtagarur när man börjar, som räknar ner medan man övar effektiv tid och meddelar när tiden är ute. Man får ingen streak förrän nedräkningen är färdig, men självklart går det att fortsätta öva efter det. En ganska jobbig sak är dock att om en kategori blir färdig under nedräkningen och man börjar på en ny så fortsätter det inte räkna ner utan börjar om från början. Det har hänt mig flera gånger att jag bara har haft sekunder kvar när en kategori har tagit slut, och då har jag fått börja om från början för att inte förlora streaken.

Trots Drops annorlunda idé med övningar med "orddroppar" tycker jag det är dödstråkigt med ren glosträning eftersom man lär sig alla ord utan sammanhang. Och som sagt kan bilderna vara väldigt svårbegripliga. Men det verkar vara fler än jag som tycker det och som har klagat, för nu börjar Drops byta ut vissa bilder med meddelandet "vi har förbättrat den här bilden".

 

Upp

 

Duolingo (eng)

39 språk. Ursprung: USA.

Eftersom jag presenterar alternativ till Duolingo så gör jag ingen detaljerad presentation av den här. Bara några korta ord:

Lektionerna följer en snitslad bana med alla övningar inbakade. Duolingo är väldigt spelifierad, allting går ut på spel, tävlingar och vinster. Alla bilder är teckningar, och små tecknade figurer hoppar och viftar och tjoar och tjimmar hela tiden. Inlärningsmaterialet bygger inte på verkliga konversationer utan är ofta totalt ologiskt, så nya ord och meningar kan vara sådant som man inte alls har någon praktisk nytta av. Så är det inte i någon av de andra testade apparna, där är allt material genuint och relevant. I det språk jag lär mig i Duolingo är exempelvis alla föremål rosa! Gräs är rosa, liksom alla djur, all slags mat som kött, fisk, soppa, frukt, grönsaker – allt. Jag har liksom ingen praktisk användning av att kunna säga "Gräset är rosa" eller "Vattnet är rosa"!

Duolingo och Fun Easy Learn påminner om varandra i det att båda har betoning på spel och tjo och tjim, men i Fun Easy Learn består inlärningsmaterialet av ord och meningar som man har nytta av.

 

Upp

 

Falou (sv)

20 språk, inklusive språket "Putsa" (!!) (ja, alltså Polish 😆). Ursprung: 200 individer runtom i världen.

I gratiskontot har man tillgång till 1 språk på alla nivåer. För att kunna öva flera språk måste man betala för en prenumeration (eller kanske logga in med ett annat konto?).

Man väljer att öva antingen ord eller samtal inom olika ämnesområden. Ordövningarna består av hör-, skriv- och talövningar och bilderna är foton, inga teckningar. Tyvärr är maskinöversättningen i Falou enormt dålig och det kan bli riktigt tokigt ibland, faktiskt så irriterande fel att jag har försökt byta till engelska som utgångsspråk, men jag hittar ingenstans hur man gör och supporten är nästan omöjlig att få tag i.

Samtalsövningarna är både muntliga och skriftliga. Först kommer en dialog där man lyssnar medan man får en pratbubbla med originalrepliken och även en svensk översättning, sedan kommer en mycket kortare pratbubbla med svaret på originalspråket (och svenska), och det ska man prata in. I nästa steg kan man lyssna på hela konversationen, men inte på sin egen röst utan på en infödd, så att man får höra det rätta uttalet. Nästa övning är samma dialog, men då ska man skriva svaret i stället med hjälp av ordpussel. Kör man fast är det bara att klicka på lyssna-knappen för att höra hur det ska vara. Varken ord- eller samtalsövningarna behöver göras i någon speciell ordning.

Ordövningarna är inte koordinerade med samtalsövningarna, så dialogen innehåller ord som man i de flesta fall inte har lärt sig innan. Det gäller även om man har gjort samtliga ordövningar inom samma kategori. Tanken är väl att det är huvudsaken att man fattar vad det rör sig om, och för att svara är det ju bara att läsa innantill eller lyssna.

Falou för ingen statistik över hur många dagar i sträck man har övat. Jätteskönt att slippa den pressen!

 

Upp

 

Fun Easy Learn (sv)

31 språk + språkvarianter. Ursprung: Moldavien.

Sannolikt gjord för barn från början?

Nivån Nybörjare 1 är gratis och består av 500 ord och 350 meningar, vilket är väldigt mycket jämfört med de flesta andra appars gratismaterial.

Övningarna är uppdelade i sektionerna Ord och Meningar som handlar om olika ämnesområden, och i en annan avdelning kan man repetera det man har lärt sig. Alla övningarna kallas "spel", och man får blommor när man har rätt och så tas några bort när man har fel. När man har fått ihop 20 000 blommor får man 1 månad premium gratis.

I både ord- och meningsövningarna presenteras först 4–5 nya ord eller meningar i ett spel, sedan följer ca 7–12 spel där man övar på de nya orden på olika sätt. Mellan spelen måste man vänta medan ett bi står och viftar en stund innan man kan fortsätta med nästa spel i samma kategori, och eftersom varje spel är så kort blir det rätt tidsödande. I andra appar presenteras många fler nya ord åt gången, upp till drygt 20 stycken, vilket jag först tyckte var bättre. Men när jag bytte till ett språk jag inte kan alls upplevde jag det precis omvänt: då var 20 nya ord åt gången alldeles för mycket, och de korta övningarna i Fun Easy Learn kändes precis lagom att ta in. Det går också att lära sig främmande alfabet innan man börjar med ord och meningar, men det är bara ca en tredjedel av bokstäverna som är gratis.

Övningarna är mångsidiga och täcker alla delar utom eget tal, och med bara en handfull nya ord per övning så fastnar de verkligen. Här får man också sin streak redan efter ett enda spel, och eftersom ett spel är så kort är det lätt att hålla den igång. Bilderna är till största delen teckningar, men även foton finns. Det går att välja bort alla skrivspel så att man enbart lär sig att prata.

Trots barnvibbarna tycker jag alltså ändå att Fun Easy Learn är bra, särskilt när man är total nybörjare i ett språk med ett annat alfabet. Den är också väldigt tydlig. Bilderna är aldrig tvetydiga (i en del appar kan det vara svårt att veta vad de är ute efter!), och man ser exakt vad man har gjort och inte. Dessutom är svenskan i princip felfri, vilket faktiskt är lite ovanligt.

 

Upp

 

GoLingo (eng)

6 språk + språkvarianter. Ursprung: Storbritannien.

Golingo är den enda av apparna som är helt gratis, dvs. man betalar varken med pengar eller genom att utsättas för reklam eller tidsfördröjning. Det finns olika paket som man kan köpa extra, men det är frivilliga tillval. Sprillans nytt (dec. 2023) är att Golingo nu också erbjuder månadsprenumeration med massor med extramaterial, så vi får väl se hur länge basmaterialet fortsätter att vara gratis.

Här handlar det om att man ska gå runt i en virtuell stad som heter Pollywood, guidad av papegojan Polly. Man besöker en restaurang, ett kafé, olika affärer, turistbyrån, ett hotell etc. Väljer man att inte utforska själv (explore) utan bara klickar "continue" så hoppar den mellan de olika övningsstationerna från dag till dag. Alla övningar är en talad dialog där man själv är den ena parten, först med text som hjälp och i nästa omgång utan text. Det kan bli lite tjatigt, för dialogerna är förvillande lika varandra på de olika ställena.

Golingos grej är att man ska lära sig som ett barn lär sig sitt modersmål, dvs. genom att lyssna och prata och inte genom att traggla enstaka glosor.

 

Upp

 

Innovative Language (eng)

34 språk. Ursprung: Japan (?).

De första tre lektionerna i varje sektion är alltid gratis.

Här finns många avdelningar med mycket kringmaterial, men i princip allt utom tre lektioner per sektion är alltså betalfunktioner. Lektionen består av en podd på ca en kvart, repetition av de nya orden, och så en repris av den dialog som utgör det nya materialet i lektionen. I podden är det två lärare, en engelskspråkig och en modersmålstalare, som informerar, förklarar och översätter medan man emellanåt lyssnar på dialogen med modersmålstalare. Med andra ord fungerar det ungefär likadant som i Bluebird och Pimsleur, men en skillnad här är att lärarna inte bara fokuserar på språkinnehållet utan också pratar om själva innehållet. Om t.ex. någon i dialogen pratar om sin utbildning får vi veta lite om utbildningssystemet i landet i fråga.

Det finns också korta videor med allmän information om språket som inte ingår i någon speciell lektion utan kan ses när som helst. Även de är med en engelskspråkig person och en modersmålstalare.

När jag försöker byta språk uppmanas jag att logga in, men i appen funkar det inte med samma inloggningsuppgifter utan jag måste skapa ett nytt konto, vilket jag inte har gjort. När man loggar in på Innovative Languages hemsida väljer man språk och skickas då till en annan sida som heter [språk]pod101.com, och eftersom alla språk har varsin sida så funkar det där med samma inloggningsuppgifter på alla. Om man vill utnyttja Innovatives gratismaterial för flera språk verkar det alltså vara bättre att göra det på webben än i appen.

Det finns tre betalnivåer: Basic, Premium och Premium Plus, så man får se upp så att man inte betalar för Basic i tron att det är Premium! Basic inkluderar tre funktioner utöver gratismaterialet, Premium sju och Premium Plus tio. Basic kan man köpa på livstid, de andra två enbart som prenumeration. Man kan välja att betala för 1 språk, 3 språk eller för alla 34, och då måste väl ändå alla 34 fungera i samma app?! Vem som skulle ha råd med det är dock en annan femma, för det är ... dyyyyyyyrt.💸

 

Upp

 

Ling (sv)

62 språk. Ursprung: Thailand (samma företag som har Simply Learn).

Ling har fem nivåer, från nybörjare till expert, med totalt 50 sektioner, men det är bara de två första sektionerna på nybörjarnivån som är gratis, alla övriga är låsta. Båda innehåller fyra lektioner som presenterar nytt material i form av ett ord både ensamt och i en mening, så att man lär sig alla ord i en kontext. Orden presenteras i tal, text och bild (enbart teckningar) plus i dialoger, och sedan övar man dem på olika sätt. I skriftspråk med andra alfabet får man rita bokstäverna i övningarna.

De fyra lektionerna följs av en skriv- och/eller en talövning och avslutas med en "examen", ett test som i andra appar heter utmaning, checkpoint eller liknande.

Ling går verkligen ut stenhårt, för den börjar på en svårare nivå än de flesta andra appar. När jag började med ett språk jag inte hade någon förkunskap i var jag tvungen att lägga Ling åt sidan och ta upp den igen när jag hade övat språket i andra appar i några veckor. Då gick det inte bara bättre, utan jag upptäckte till min förtjusning att den är fantastiskt bra just när man är nybörjare i ett språk. Man får lära sig precis det ordförråd som man har nytta av, och på ett inspirerande och omväxlande sätt. Jag kände tydligt att jag hade underskattat den här appen från början, för då upplevde jag att den hade en lite enkel och barnslig framtoning (man har en apa som påhejare och man vinner bananer, jfr Fun Easy Learn där påhejaren är ett bi och man vinner blommor).

Det går att repetera både vokabulär och dialog genom att titta och lyssna på dem igen, men det finns inga repetitionsövningar, inget sätt att markera vad man kan och inte kan och ingen möjlighet att lägga ord i en särskild lista.

Här finns också en chatbot. Den är ganska stelbent och man följer ett uppgjort mönster, men även det är ju faktiskt bra när man är ren nybörjare.

 

Upp

 

LinGo Play (sv)

64 språk + språkvarianter. Ursprung: Hongkong.

Lektionerna är uppdelade i underlektioner (1.1, 1.2, 1.3 osv.) och från och med lektion 1.3 är det bara en sektion av varje underlektion som är gratis, de övriga är premium. Lektionerna är indelade i de tre avdelningarna Flashkort, Ord och Fraser, men även i Ord och Fraser består övningarna av flashkort, alltid på samma sätt och i samma ordning. Första genomgången är en presentation, i nästa genomgång anger man "Jag vet" eller "Behöver upprepas", sen övas samma ord/fraser/företeelser på sex olika sätt, och sist kommer ett test. Man får även öva de ord/fraser man har angett att man vet! Varför ska man då ange dem, kan man undra. I Memrise m.fl. tas de bort från övningarna. Dessutom kommer samtliga ord/fraser alltid i samma ordning utom i testet på slutet, så om man har gott minne vet man precis vad som kommer härnäst.

Det finns inga dialoger och inga talövningar. Det är bara titta, lyssna, skriv och välj. Bilderna är foton. I varje övning presenteras runt 20 ord/fraser och här finns inget klick på "kontrollera" och "nästa" utan allt går vidare av sig självt - om man har rätt, vill säga. När man kör fast får man inte minsta hjälp, då står det bara stilla.

Liksom i Memrise måste man komma ihåg att göra mellanslag mellan orden när man övar med appens eget tangentbord, annars skrivs orden ihop och då får man fel. Det är förvirrande om man använder flera appar, för övriga appar infogar automatiskt mellanslag där det ska vara.

Övningarna är på tid och bryter obarmhärtigt när tiden går ut vare sig man är färdig eller inte, och varken det eller tiden går att ändra i inställningarna. Det är den här appen ensam om och det är ganska stressande, så gillar man inte det ska man välja en annan app.

Att tävla mot andra användare om vem som bäst och snabbast kallas här "turneringar", men det finns också olika spel där man kan spela mot levande personer någonstans i världen som lär sig samma språk som man själv.

Ett flertal radiokanaler och några tv-kanaler finns integrerade i appen.

Procentsatsen när en lektion är färdig visar inte hur mycket som är gjort utan hur mycket som var rätt, och man får ett betyg från A till F. När man har klarat minst 300 tester med betyget A eller A+ kan man få ett skriftligt certifikat per mejl.

 

Upp

 

LingQ (eng)

44 språk + språkvarianter. Ursprung: Kanada.

Otroligt rörigt!! Det ser ut som en massa annonsreklam. Jag har svårt att orientera mig bland alla olika avdelningar, till exempel News Feed, Culture, Health, Entertainment, Podcasts, Sports, Politics och många, många fler. Vad är meningen? Ska jag hoppa hej vilt mellan avdelningarna eller kan jag plugga systematiskt? I beskrivningen står det att de har tusentals lektioner och det tror jag absolut på, så mycket material som det finns här.

I skrivande stund verkar själva materialet vara gratis, för det man får i premiumversionen är möjligheten att spara obegränsat antal ord i en egen ordlista, att importera lektioner och att se fullständiga översättningar av texter.

Det finns avdelningar som heter Lessons och Courses som är skrivna texter man läser och lyssnar på, så man lär sig alltså alltid ord i en kontext. Men texterna är avancerade redan från lektion 1 och det går fort framåt, med många nya ord i varje lektion, så för att kunna börja från noll med ett okänt språk med ett främmande alfabet måste man nog vara beredd att jobba hårt. De nya orden är färgmarkerade. När jag anger vilka ord jag inte kan så bygger den en ordlista av dem som jag kan öva senare, dock bara 20 ord i gratisversionen. Det är ganska otydligt markerat vad jag har gjort och inte gjort (men om man letar så hittar man det).

Här finns också poddar och videofilmer. Inga egna talövningar vad jag kan se, men som sagt, det är ofantligt rörigt. Men den har en grammatikguide (dock inte på alla språk!) vilket inte är jättevanligt, olika utmaningar där man tävlar mot andra personer om bäst och snabbast, och det finns även ett användarforum.

 

Upp

 

Memrise (sv)

8 språk + 1 språkvariant. Men som enda app har Memrise även kurser skapade av användare, både fler språk och olika ämnen. Ursprung: USA.

Fokus är på inlärning av ord och fraser, det finns inga talövningar. Övningarna är med flashkort. I genomgången kan man välja "jag kan det här redan", och då övas och repeteras inte de orden. Det man redan har gjort eller markerat som "kan" hamnar på ett annat ställe, så man ser tydligt vad man har gjort och inte. Man måste komma ihåg att göra mellanslag mellan orden med appens eget tangentbord, annars skrivs orden ihop och då blir det fel. En avdelning för repetition finns förstås också.

Det finns även korta videosnuttar som är specialgjorda för appen, med enkla dialoger med modersmålstalare som även är undertextade. De är synkade med övningarna och kommer upp när man har lärt sig minst hälften av orden, och de är riktigt roliga! Det är alltid två eller tre personer som spelar mot varandra, men de spelas av en och samma person som är klädd och sminkad på olika sätt och med olika frisyrer. Under varje video står det hur många av orden man redan har lärt sig, men det går också att titta på orden i videon i förväg genom att klicka på "Ord att lära dig". När man kommer längre blir också videofilmerna längre. Alla bilder och videor är med riktiga människor.

I en särskild avdelning kan man chatta med en robot. Till skillnad från de andra apparnas färdiga chattövningar behöver man inte slaviskt följa manuset utan kan använda vilka ord som helst eller fråga vad man vill, bara det är rätt och passar i sammanhanget. Repliken översätts i realtid och roboten hänger på och svarar precis på det man skriver. Befriande! Det är så begränsande i samtalsövningar där man får fel så fort man svarar det minsta utanför mallen.

 

Upp

 

Mondly (sv)

40 språk + språkvarianter. Ursprung: Rumänien.

Innehållet i Mondly utgörs av 55 kategorier med övningar inom olika ämnesområden, en daglig lektion och en chatbot. Den första kategorin plus den dagliga lektionen och chatboten är gratis, alla övriga kategorier är låsta i gratisversionen.

Varje kategori består av ett antal lektioner (mestadels 6), sedan en konversation, och till sist det ordförråd som presenteras i lektionerna. Jag tycker det är bakvänt att ha ordlistan sist, så jag börjar alltid med den för att få en helhetsbild av vilka ord som ingår i lektionerna. Själva lektionerna består av skriftlig översättning till och från källspråket (i skrift och tal), ordförståelse och eget tal. Kör man fast får man ingen hjälp alls utan måste chansa. Det går inte att öva på främmande alfabetet innan man börjar med lektionerna, men man kan välja mellan det främmande alfabetetet och vårt vanliga latinska alfabet, alltså inte ha båda samtidigt som många andra appar har. Bilderna är foton. Inga videor finns.

Chatten med chatboten är mer förutbestämd än i Memrise. Man får förslag på olika svar, och roboten pratar rätt mycket själv och styr på så sätt samtalet.

När man utgår från svenska är det otroligt många fel i övningarna som gör att man får fel fast man har rätt. När ordet för "lärare" ska översättas och jag skriver "lärare" får jag FEL, för rätt svar är "lärarinna". Om jag skriver morbror när de vill ha farbror får jag FEL, men i nästa mening ska samma ord minsann översättas med morbror, och då är farbror fel. Skriver jag "maka" eller "hustru" när de vill ha "fru" får jag FEL. Allt ska vara 100 % efter deras mallar. Till slut bytte jag utgångsspråk till engelska och då blev det lite bättre, åtminstone när det handlar om begrepp som svenskan har två ord för men engelskan bara ett.

 

Upp

 

MosaLingua (eng)

1 språk per app och per prenumeration (men 10 totalt). Ursprung: Frankrike.

Övningarna är med flashcards i fem steg: välj kort, lyssna och upprepa, memorera och skriv, och slutligen självskattning. På kortet står förutom det ord man övar även ordet insatt i en mening, så att man alltid ser ordet i ett sammanhang. Memorera betyder att man översätter till inlärningsspråket i huvudet och sen själv anger om man hade rätt eller fel. I alla översättningsövningar översätter man till inlärningsspråket, aldrig från, vilket gör ens ordförråd mer aktivt än passivt. I samtliga steg utom i skrivövningen kan man när som helst vända på kortet för att kolla facit. I skrivövningen markerar kortet om det är rätt eller fel, men man ska även själv klicka på "Correct" eller "Incorrect" för att kunna gå vidare, för alla kort som inte har markerats som rätt eller perfekt i övningarna måste repeteras tills man kan dem. Efter varje avslutad övning får man ett inlärningstips i form av en video och/eller en text.

Man kan skapa sina egna flashcards med vilka ord eller fraser som helst som man vill öva på, och när ett kort är skapat med inlärningsordet/-frasen i skriftlig form läggs den talade formen automatiskt till av appen. Så jag skapar hela tiden egna kort med ord/fraser som jag har hittat på inlärningsspråket i andra sammanhang, plus en exempelmening, men översätter dem till svenska, inte engelska, och så övar jag dem i MosaLingua tillsammans med appens egna flaschards i läs-, hör-, tal- och skrivövningar. Väldigt häftigt! När ett inlärningstips (se ovan) består av ett ordspåk eller ett idiom kan man också välja att lägga till det som ett flashcard och ta med i sina övningar.

I en annan avdelning finns dialoger att lyssna på, antingen otextade, med samspråksundertexter eller med engelska undertexter. Det avslutas med att man själv får memorera dialogen som flashcards. Alla flashcards har foton.

I betalversionen finns stora mängder material att utforska, sannolikt lite olika beroende på vilket inlärningsspråket är, men några exempel: uttal, slang, särskilda svårigheter för engelsktalande, grammatik, idiom & ordspråk m.m., och även länkar till externt material som videor, musik, ljudböcker och artiklar. Där finns också ca 3 000 flashcards, medan det i gratisversionen finns ca 400.

 

Upp

 

Nemo (eng)

1 språk per app och per konto (men 34 totalt). Ursprung: USA.

Nemo skiljer sig mycket från de andra apparna (förutom Simply Learn, som har samma koncept). Den är nämligen inte uppbyggd runt lektioner utan är mer som en parlör, dvs. en liten turistordbok med ord och fraser för olika situationer som man kan hamna i på resor. Här finns alltså inga spel eller tävlingar, utan det som finns är en frasbok med fraser inom olika ämnesområden i form av text och tal, flashcards med översättning, och audio där man först lyssnar och sedan spelar in sitt eget tal. I frasboken kan man välja riktning, engelska till inlärningsspråket eller tvärtom. Det finns inga bilder.

I frasboken är det uppskattningsvis ca 150 grundläggande ord/fraser som är gratis, medan det i fullversionen finns 1 200 flashcards inom över 30 ämnen.

Ingenting markeras som genomgånget, så precis som i en bok går det inte att se vad man har gjort och inte. I de regelrätta inlärningsapparna är man aktiv och fokuserad när man gör övningar, här kan man lära sig glosor medan man sysslar med annat, eller medan man sitter på ett tåg eller ett annat färdmedel.

 

Upp

 

Pimsleur (eng)

44 språk + språkvarianter. Ursprung: USA.

I gratisversionen har man bara tillgång till nivå 1 av varje språk, så jag vet inte hur många nivåer det finns. Nivå 1 består i alla fall av 30 lektioner, men det är bara lektion 1 som är gratis. Övningarna är inte som i en del andra appar fristående från lektionerna utan utgår från materialet i varje avslutad lektion. Det är översättning med flashcards och flervalsfrågor, och så läs- och talövningar. En av talövningarna heter "röstcoach", där man talar in meningar som sedan skickas iväg för bedömning (vet inte riktigt hur det fungerar).

Varje lektion är 30 minuter lång och leds av en amerikansk "lärare" som hela tiden ger instruktioner och information muntligt. Det är alltså primärt auditivt lärande, och jag upplever det som pratigt och långrandigt och tidsödande men hittar inget sätt att få bort rösten. Min inlärningsstil är visuell och jag vill ha ett snabbare tempo, så lektionen var ingenting för mig. Men muntlig undervisning ska väl vara själva metoden här, så det är säkert jättebra för dem som föredrar det. Och övningarna var det absolut inget fel på, de passar även mig.

 

Upp

 

Qlango (sv)

43 språk. Ursprung: Slovenien.

Övningarna är enbart glosträning, med talade eller skrivna ord/fraser eller ord med exempel. Det finns inga bilder och inga egna talövningar.

Efter varje ord klickar man på "Kolla" och får då ett meddelande om det var rätt svar eller inte, och samtidigt får man veta hur många gånger i rad man har svarat rätt utan tips. Och så måste man klicka på "Nästa" för att komma vidare. Det myckna klickandet går inte att välja bort, och det känns lite som att det är just det som är Qlangos grej, att man får uppmuntrande hjälp när man inte kan, för det får man faktiskt inte i alla appar. Man förlorar inte heller några poäng eller liknande när man gör fel eller ber om hjälp, utan det är bara att köra på vilket också känns befriande.

Här finns också en avdelning som heter Wordle där man ska "gissa ord" i ett rutsystem. Det är inget korsord, utan det innebär helt enkelt att man får ett svenskt ord som man ska skriva in på inlärningsspråket i översta raden rutor, och rutorna visar hur många bokstäver ordet består av. Vad rutorna nedanför är till för begriper jag inte. När man är färdig med ett ord får man nästa, med nya rutor. Även här finns en hjälpknapp att klicka på som fyller i en bokstav i taget.

Steg 1–4 är gratis, fr.o.m. steg 5 är premium. Men det går inte att börja på nivå 2, 3 eller 4, utan man måste gå igenom samtliga lektioner för att kunna öppna nästa nivå, eller betala för premium.

 

Upp

 

Rosetta Stone (eng)

23 språk + språkvarianter. Ursprung: USA.

Lektion 1 på alla språken är gratis, övriga är låsta och därför kan man förstås inte välja nivå.

Lektionen är uppdelad i tre delar och det finns inga anvisningar hur man ska göra övningarna, utan det ska man tydligen förstå ändå. Man väljer inte heller takten själv, utan hela övningen igenom flyter det bara på av sig självt i ganska snabb takt. Det kommer upp bilder på personer som utför olika aktiviteter, som att äta, dricka, springa, läsa, etc. som man ska para ihop med text och tal, och i slutet av övningen ska man själv prata, vilket bara anges av en vågrörelse och ett pip. Bilderna är foton på riktiga människor.

Liksom i flera andra appar när man börjar med ett språk med ett annat skriftsystem får man inte först lära sig läsa och skriva alfabetet innan man går vidare till ord och sedan till meningar, utan man börjar direkt i första lektionen med både ord och meningar med inlärningsspråkets skriftsystem. Men det är inte precis några lätta ord och meningar man börjar med: det förekommer artiklar och substantiv i både singular och plural och olika personböjda verb redan i lektion 1! Antagligen ska man ana sig fram till vad som är vad, men det är verkligen inte det lättaste utan några förkunskaper alls.

Övningarna görs med mobilen i liggande läge, och har man den i stående läge när man börjar så gäller det att vara snabb, för bilden svänger och övningen sätter i gång innan man hinner blinka.

I en annan avdelning kan man läsa och lyssna på små historier som man sedan själv kan spela in.

Gratismaterialet tar inte många minuter att göra, men det går förstås att göra på alla appens språk.

 

Upp

 

Simply Learn Languages (sv)

50 språk + språkvarianter. Ursprung: Thailand (samma företag som har Ling).

Simply Learn har även appar med ett språk i varje, men versionen "Languages" innehåller samtliga språk.

Liksom Nemo är Simply Learn en parlör. En parlör är inte uppbyggd runt lektioner, utan är en liten reseordbok med ord och fraser för olika situationer som man kan hamna i på resor. Det finns inga bilder. I de regelrätta inlärningsapparna är man aktiv och fokuserad när man gör övningar, här kan man lära sig glosor medan man sysslar med annat, eller medan man sitter på ett tåg med folk runt omkring.

I Simply Learn består alla ämnesområden och alla nivåer av ord och meningar på svenska som man klickar på för att läsa och höra motsvarigheten på inlärningsspråket. Det går att klicka på en glosa/mening i taget eller att få alla i samma ämnesområde upplästa i rad, eller till och med hela materialet i alfabetisk ordning på en gång (det går förstås att avbryta med stoppknappen). Man kan markera ett ord/en mening som man vill ska hamna i listan över ens favoriter, så får man dem i en särskild övningslista. Det finns också en särskild avdelning för repetition, som dock kallas "Att recensera" (engelskans "review" har tyvärr blivit "recensera/recension" eller "granska/granskning" i flera appar med svenska som utgångsspråk, eftersom "review" betyder allt detta och är både verb och substantiv ☹).

Några skillnader mellan Nemo och Simply Learn: Nemo utgår från engelska, SL från svenska. I Nemo kan man välja språkriktning, i SL är riktningen svenska —> inlärningsspråket. Nemo har talövningar, det har inte SL. SL har däremot ett quiz med flervalsfrågor, i Nemo finns inga spel alls. Möjligheten till repetition och uppläsning av hela materialet finns i SL, inte i Nemo. Liksom i Nemo markeras inte material i SL som genomgånget, däremot finns det en "framstegstracker" där man ser hur många procent man har gjort.

Tyvär kan jag inte se hur mycket som är gratismaterial, för jag köpte fullversionen långt innan det här webbprojektet var påtänkt.

 

Upp

 

Speakly (eng)

8 språk. Ursprung: Estland.

Övningarna består i gratisversionen av läsning, lyssning och flervalsfrågor. Skriv- och talövningar är låsta till betalversionen. Översättningsövningarna är alltid till inlärningsspråket, aldrig till utgångsspråket. Nya ord/fraser presenteras mitt i övningarna, men aldrig som enstaka glosor eller tillsammans med en mening, utan alltid i en mening, men med fokus på det nya ordet. Det här gör att språkinlärningen blir mer aktiv än passiv och att man alltid får lära sig ord i ett sammanhang. När ett nytt ord eller en ny fras har introducerats övar man annat emellan, sedan testas man på det nya som man då bör ha lagt på minnet. Ovanligt grepp att inte testa det nya materialet omedelbart! I varje moment anger man om man vill repetera det eller om man redan kan det. Väljer man repetition återkommer det i övningarna, men det finns också en särskild avdelning där man kan repetera valfritt material.

Det finns också en avdelning som heter Utforska med live-situationer, hörövningar, musik och en separat grammatiksektion (men det är betalfunktioner). Det som heter live-situationer är dialoger där man själv är ena parten. Först lyssnar man på hela, sedan får man själv prata, men vid behov får man ledtrådar. Det påminner lite om dialogövningarna i Falou . Hörövningarna finns som både text och tal, och även som text med engelsk översättning. Musiken är kopplad till Spotify, men om man har en annan musiktjänst kan man kopiera titeln och klistra in i den tjänst man använder.

Speakly har en fantastisk supportchatt, där man får snabba och vänliga svar från en levande person även i gratisversionen.

 

Upp

 

Speekoo (eng)

6 språk (enligt uppgift 10 i premiumversionen, har inte kunnat verifiera detta). Ursprung: Frankrike.

Speekoos koncept är att erbjuda både språk och kultur (men det finns det fler appar som gör, t.ex. MosaLingua), så varje språk representeras av en stad, och efter varje lektion får man ett "kulturkort" med lite kulturell information om staden och landet.

Förutom lektioner plus repetition finns det på A-nivån något de kallar "podcasts", vilket helt enkelt är ljudfilerna från den senast gjorda lektionen som går i en slinga. På B-nivån är poddarna ersatta av "kunskapskort" som även de är repetition av lektionerna, men i textform. Tre–fyra lektioner på varje nivå är gratis av de 16 750 lektioner som de uppger sig ha totalt. Man kan själv välja nivå. Alla bilder är foton. I betalversionen finns även videor.

Övningarna består av skriv-, läs- och talövningar, men aldrig blandat utan med en form i taget, och ibland är det valbart. En väldigt bra sak är att om jag talar in en viss mening och inte säger exakt så som de har tänkt sig, men det jag säger också är rätt – jag använder till exempel en synonym eller en annan formulering – så får jag utan vidare rätt. Tror inte jag har upplevt det i en bunden övning i någon annan app.

I skrivande stund blir jag dock lite konfunderad. Speekoos webbplats har ända sedan jag hittade den inte bestått av något annat än länkar till apparna på App store och Play store, men nu fungerar inte längre länken till Play Store och när jag går dit och söker appen finns den inte kvar. Och när jag i appen försöker få en 7-dagars testperiod genom att klicka på ett av abonnemangen, oavsett vilket, får jag felmeddelandet "Det gick inte att hitta objektet som du försökte köpa". Så det verkar som om Android-appen är borttagen! En app som har fått utmärkelsen "Google App of the Year"! I App store finns den kvar, och där står det att den är utvecklad för Ipad, så nu återstår det att se om Android-versionen kommer tillbaka eller om den har försvunnit för gott.

 

Upp

 

Xeropan (eng)

4 språk. Ursprung: Ungern.

Xeropan har alltså bara fyra språk, lägst antal av alla testade appar. De olika nivåerna har namn efter tidsepoker: A1 del 1 är en avlägsen framtid i kaos, A1 del 2 är juratiden, och sedan går det framåt med stenåldern, det forntida Egypten, romarriket, medeltiden, renässansen, upplysningstiden, Vilda Västern, den nyare tiden, IT-åldern, framtiden och till sist en avlägsen framtid. Från en avlägsen framtid i kaos till en avlägsen framtid utan kaos, alltså. Jag klargör det här, för det gjorde mig väldigt förvirrad i början: "Vad har antiken med det här att göra?!"

Förutom lektioner finns en avdelning för repetition plus en grammatikguide som även den innehåller övningar. Videoövningar finns också. Lektionerna består av läs-, skriv-, hör- och talövningar, och nya ord presenteras både separat och i en mening. Alla bilder är foton. I övningarna samlar man stjärnor, och med dem låser man upp bonuslektioner, och precis som i Duolingo m.fl. hamnar man också automatiskt i en poängtävling med andra användare, vare sig man vill det eller inte.

Det finns också en chatbot vid namn "professor Max". Den återfinns under rubriken Talövningar, men visserligen svarar man muntligt på robotens muntliga frågor, men svaret skrivs samtidigt ner med taligenkänning och roboten verkar inte uppfatta svaret förrän man skickar iväg det skriftliga chattmeddelandet, dvs. utskriften av det man har sagt. Det är följaktligen en sorts blandning mellan muntlig och skriftlig kommunikation. Det är hela tiden roboten som styr med sina frågor, och längden på varje chatbotövning är förutbestämd, så när tiden är ute gör han en sammanfattning av det jag har sagt och så avslutas chatten.

Xeropan är gratis med reklam på alla nivåer i fem minuter per dag, och en tajmer räknar ner effektiv tid (den räknar alltså inte in pauser mellan övningar).

Läs mer:

Sidan 1: Introduktion & Presentation

Sidan 2: Översikt – statistik

Sidan 3: Tips

Sidan 4: Språken

 

^Till högst upp på sidan^

 

© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2024-01-13

Språkappar

 

Blogginlägg

 

Finska

Hyllningstext på F

Hyllningstext på G

Hyllningstext på H

Hyllningstext på I

Hyllningstext på T

Jämförelse av de tre "livsarkiven"

Nackdelen med tvåstegsverifiering

Rucolaberoende

Språkappar: Presentation

Språkappar: Översikt – statistik

Språkappar: Tips

Språkappar: Språken

Tiga med hemligheter

Madeleine

Översätt sidan!