Sök på hela sajten

Listor

Böcker som jag läste 2008

Här är en lista över de böcker jag läste 2008. Den sist lästa står högst upp.

Den högra kolumnen är inte tänkt som någon "recension" eller sammanfattning av bokens innehåll utan är en personlig reflektion som kan vara allt ifrån en liten detalj som jag har hängt upp mig på till något övergripande.

<< Tillbaka till midenstrand.se/Listor

 

Titel, år, författare, originaltitel, översättare

Reflektion

Huvudvärksboken / 2001

Ditzinger

Av: Anna Ditzinger & Kajsa Wallenius

Den här boken var ingen upprepning av de tidigare böckerna om huvudvärk jag har läst, som jag hade trott. I stället behandlar den mycket annat än bara migrän och ren huvudvärk: träningsråd, avslappnings- och avspänningsövningar, akupunktur, behandlingsmetoder och -hjälpmedel, yrsel, tinnitus m.m. Det är mycket om yrsel, om olika typer, hur det upplevs och om orsaker.

Det här visste jag inte, och det är jag nog inte ensam om: När man blir yr ska man inte blunda, eftersom synen har en stor inverkan på hur medvetandet uppfattar vår position. Man ska titta på något som är stilla och dessutom ha båda fötterna i golvet, så att fotsulorna kan skicka "stabil-signaler" till hjärnan.

ADHD/DAMP - en uppdatering / 2004

Beckman

Av: Vanna Beckman (red.)

Boken består av nio kapitel som alla har olika författare, och det var kapitlet av Sten Levander och Kirsten Rasmussen som jag tyckte var i särklass bäst.

Eftersom ADHD-generna finns i ca 10 % av befolkningen har de uppenbart överlevnadsvärde för vår art.

Det finns en svensk undersökning om personer med ADHD med ovanlig framgång, vilket här innebar att alla hade startat minst två företag som fortfarande var noterade på börsen. Gruppen var extrem i sin förmåga till fokuserad uppmärksamhet och uppvisade osannolika resultat - aldrig tidigare uppmätta testprestationer trots att tusentals personer hade testats tidigare. Personer med ADHD har en fantastisk förmåga till hyperfokusering om de är fascinerade av något eller om det finns ett tävlingsmoment involverat. Entreprenörer måste ju också kunna tänka okonventionellt och bortse från risker.

Strider under hjärnåldern. Om ADHD, biologism, sociologism / 2007

Beckman

Av: Vanna Beckman

Otroligt intressant att få veta bakgrunden till den här striden. En rätt bra sammanfattning:

Först åläggs Christopher Gillberg av staten att avge stränga sekretesslöften för att få genomföra medicinsk forskning. Sedan åläggs han av staten att bryta dessa hundratals sekretesslöften under hot om anmälan till Statens Ansvarsnämnd. Sedan åtalas han av staten. Till sist döms han av staten som brottsling för att han inte har brutit de sekretesslöften som han hade statens uppdrag att avge.

Barnets hjärna / 1998

Lagercrantz

Av: Hugo Lagercrantz

Det här lär vara en samling artiklar som tidigare har varit publicerade i Dagens Nyheter och i Läkartidningen och andra tidskrifter. Ofattbart. Om det hade varit en samling nedtecknade muntliga föredrag hade de varit lysande, då hade jag bara klagat över att de inte var tillrättalagda för skrift innan de publicerades. För texterna är inte bara pratiga och talspråkliga och vimlar av stavfel, de är rent ut sagt illa skrivna. Eller vad sägs om den här kommateringen: "Ju fler nya hjärnceller, som bildas desto större sångrepertoar." Och den här formuleringen: "Jämför detta med kvinnans mer passiva reproduktiva strategi, vars äggceller står för stabilitet."

Jaså, strategin har äggceller?

Fräknar på hjärnan. Om udda barn & små avvikelser / 2003

Eriksson

Av: Monica Eriksson

Den här boken är ovanligt full av bra liknelser, inte bara i själva titeln alltså. Titeln anspelar på att en del barn har fräknar i ansiktet, andra har "fräknar på hjärnan". Alldeles särskilt gillar jag hennes liknelser för att belysa automatisering, och den för att visa hur viktigt det är att ta hänsyn till vad barnet har i ryggsäcken när man väljer uppfostringsmetod. Eller den här, när hon jämför barn med avvikelser med allergiska barn: "Ingen lärare skulle väl komma på idén att proppa ett nötallergiskt barn fullt med nötkaka för att det ska vänja sig. Men det är ju faktiskt helt jämförbart med vad som sker när man försöker få barn med avvikelser att passa in i det givna mönstret utan att ge dem de nödvändiga hjälpmedlen."

Budskapet är annars detsamma som i alla andra böcker i ämnet, men just själva liknelserna förefaller mig nya och fräscha.

Och ett exempel på att det inte alltid är den som är duktigast som det går bäst för: Agatha Christie växte upp som syskonkullens "lilla tröga". Men vem känner i dag till något om Agatha Christies syskon?

Huvudvärk. Fakta, frågor och svar / 2005

Dahlöf

Av: Carl Dahlöf, Mattias Linde & Ulf Schenkmanis

Det jag tycker är så fascinerande med migrän (och även med epilepsi) är att det är en neurologisk sjukdom som nämndes redan under antiken men som man ändå, flera tusen år senare, fortfarande inte hundraprocentigt säkert vet hur eller varför den uppkommer.

Givetvis tycker jag också att kopplingen till socker är intressant. Här sägs det att vissa migräniker som har slutat äta raffinerat socker blev av med sin migrän helt och hållet, från att ha haft migrän 3-4 gånger i månaden. Andra däremot kan hejda migränanfall genom att äta något sött, som färsk frukt eller druvsockertabletter (men de innehåller ju inte heller raffinerat socker). Men större betydelse än blodsockernivån har den i blodet cirkulerande mängden fria fettsyror, säger författarna, tyvärr utan att gå närmare in på exakt vad det innebär.

Miffon, nördar och Aspergers syndrom / 2005

Jackson

Av: Luke Jackson

Originaltitel: Freaks, geeks and Asperger syndrome

Översättare: Håkan Järvå

Till formen en väldigt jobbig bok med många irrelevanta kommentarer, exempelvis ber Luke ofta både oss läsare och sina egna släktingar om ursäkt ("ni får ursäkta mig att jag är så rakt på sak"), ("ursäkta klichén!") etc. Det är också ett evigt tjat om att han är 13 år och "bara är ett barn". Det blir fort väldigt tröttsamt.

Till innehållet är boken högst intressant. Det är stor skillnad mellan den här boken av 13-årige Luke med AS och boken av 10-årige Kenneth Hall med AS ("Aspergers syndrom, universum och allt annat"). Givetvis har Luke läst sig till de flesta, kanske alla, av de visheter han kommer med. De här tre t.ex. har säkert varit i säck innan de kom i påse:

AS är en ny och förbättrad modell av människan.

Sökandet efter ett botemedel mot autism är att likna med Hitlers försök att skapa en arisk ras.

Man blir inte plötsligt mer social eller koordinerad av att bli tvingad att vara med i en lagsport. Det är som att säga till en blind att om han håller en bok framför näsan tillräckligt länge så kommer han till slut att börja se.

Däremot är möjligen det här hans eget påhitt: "Du måste skaffa dig ett personligt defragmenteringsprogram." Med det menar han att man måste lära sig att slappna av på det sätt som är bäst för en själv.

Hans diskussion om det meningslösa i att göra läxor på kvällstid och jämförelsen med obetalt barnarbete är tankeväckande.

Tänk om jag är knäpp? Om ångest, panik, fobier och tvångstankar / 2006

Gustavson

Av: Christina Gustavson

Bra och pedagogisk bok med många åskådliga liknelser som gör den mycket lättbegriplig.

Den rent somatiska kopplingen är intressant, som att streptokockinfektioner kan utlösa tvångssyndrom och att skador i pannloben kan leda till överdrivet ätande.

10 % av befolkningen har toalettfobi!

Märkligt nog ser författaren agorafobi och torgskräck som två olika saker och definierar dem olika.

Att förutsägbarhet och gränser är en trygghetsfaktor är något som tål att upprepas. Allt som sker med regelbundenhet och på bestämda tider hjälper till att motverka ångest och tvång. Det är som om kroppen och själen fann ett slags trygghet i regelbundenheten och i sådant som upprepas, säger författaren. Små barn älskar ju att höra samma saga om och om igen och är inte alltid mottagliga för nya sagor.

Jag gillar också termen "social funktionsnedsättning".

Stressad hjärna, stressad kropp. Om sambanden mellan psykisk stress och kroppslig ohälsa / 2004

Lundberg

Av: Ulf Lundberg & Görel Wentz

Två tredjedelar av lokförare i Sverige har någon gång nickat till under körning nattetid! Hjälp! Tur att tåg går på räls. Men alla andra chaufförer då, som kör på vägar?

En person som utsatts för långvarig stress kan lätt få ryggskott vid en ovan rörelse. Aha – det förklarar utmärkt väl mina ryggskott.

Kvinnor behåller stressnivåerna hemma efter arbetet, medan mäns stressnivåer sjunker till vilovärden så snart de kommer hem. Ingen överraskning.

Efter stressrelaterade symptom som återkommande depression och posttraumatiska stressyndrom kan båda hjärnhalvornas hippocampus krympa med 12-15 %. Det är möjligt att hippocampus inte alls återbildas igen.

Hoppsan!

Andra forskare anser dock att personerna i studien i fråga är födda med liten hippocampus och att den orsakar depression i stället för att den uppstår till följd av depressionen.

Hjärnans mysterier. Den levande maskinens ledningscentral / 1997

Greenfield

Av: Susan A. Greenfield (red.)

Originaltitel: The Humain Mind Explained

Översättare: Nils-Åke Björkegren

Neurotransmittorsystemens kemi är en av de få stadier i hjärnans och nervernas funktion som är tillgänglig för påverkan utifrån – med hjälp av läkemedel, säger författarna. (Med "läkemedel" avser de väl också droger – det stod nog "drugs" i originalet.) Och kost, måste man väl tillägga. Kostens påverkan på hjärnan är större än vad de flesta ens kan tänka sig. Men senare likställs i alla fall glädjande nog kaffe och te med andra droger som alkohol, cigaretter etc.

Översättaren kallar autism för en "åkomma".

Och så äntligen något svart på vitt som jag själv alltid har hävdat: att altruism i själva verket är själviskhet på genetisk nivå. Eller på celestial nivå, tillägger jag.

Diagnos. Om att få, att ha och att vara en diagnos / 1999

Brattberg

Av: Gunilla Brattberg

En ovanligt insiktsfull och språklekfull liten bok som jag fick stor lust att köpa! (Jag hade lånat den på bibblan.) Bara detta att en smärtläkare startar en "Värkstad" och kallar människor som bemästrar sin värk och mår bra för "värkmästare" är ju underbart! 

Ytterligare ett exempel: ”Man söker efter riskfaktorer, sällan söker man efter friskfaktorer.”

Migrän och spänningshuvudvärk hos barn och tonåringar / 1998

Bille

Av: Bo Bille, Bo Larsson & Jane Carlsson

Tack och lov att jag nästan aldrig har huvudvärk.

Tankestoppstekniker är populärt, det vore intressant att veta hur många de egentligen fungerar på. På mig fungerar de inte alls.

ADHD. Impulsivitet – överaktivitet – koncentrations-
svårigheter / 1998

Duvner

Av: Tore Duvner

"De är intensiva på ett sätt som ibland uppskattas, ibland blir för mycket för omgivningen." Instämmer!! Jag instämmer för resten i allting – den här författaren vet vad han pratar om. Och begreppet "mental impotens" gillar jag skarpt! ”Det går bara inte med sådant jag inte tänder på.”

Rett syndrom – en översikt / 1997

Witt

Av: Ingegerd Witt Engerström

Retts syndrom (författaren skriver utan s) var mycket mer komplicerat än jag hade trott. Men Sverige ligger långt fram i forskningen: den första avhandlingen om RS kom 1990 och var svensk.

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö / 1999

Nesser

Av: Håkan Nesser

Ren avkoppling, mycket angenäm sådan. Vem mördaren är sägs ju inte rent ut, men det vet man ändå – om man är Agatha Christie-fan vill säga. Nesser har lagt ut ett par ledtrådar som gör det väldigt enkelt för oss.

Le pendu de Saint-Pholien / 1931

Simenon

Av: Georges Simenon

Den här utspelar sig inte mest i Paris som de andra utan börjar i Bryssel och fortsätter i Liège. Simenon var belgare (som Poirot!) och var född i Liège.

En sak som stör mig i de här Maigret-böckerna är att nästan varenda replik slutar med tre prickar. även när repliken har ett frågetecken eller utropstecken följs det ofta av tre prickar. Det blir ganska jobbigt i längden.

La guinguette à deux sous / 1931

Simenon

Av: Georges Simenon

Den här boken gillade jag särskilt mycket, den utspelar sig på sommaren och man riktigt känner hur hettan dallrar i luften. Som det framgår av titeln är det ett värdshus som står i centrum och Maigret dricker ganska rejält, faktiskt varje eftermiddag. Men det krävs för att kunna lösa fallet... Intrigen är ganska invecklad och inte så rättfram som i många andra Simenon-deckare.

La danseuse du Gai-Moulin / 1931

Simenon

Av: Georges Simenon

För många år sedan hittade jag 16 gamla Maigret-deckare i originalutgåva på franska för en femma styck i ett svenskt antikvariat, och nu var det äntligen dags att plocka fram dem. Jag hade inte läst Maigret på flera årtionden, och den sävlige, bredaxlade kommissarien med pipan var en trevlig omväxling mot Poirot.

Heile die Wunden deiner Seele mit der Weisheit deines Körpers / 2001

Bourbeau

Av: Lise Bourbeau

Originaltitel: Les 5 blessures qui empêchent d'être soi-même

Översättare: Christian Schweiger

Att kropp och själ hänger intimt ihop har jag många handgripliga bevis för. Fascinerande att läsa om de fem själsliga såren (avvisande, övergivenhet, förödmjukelse, svek och orättvisa) och om de masker vi sätter på oss för att dölja dem och hur kroppen ändå avslöjar oss redan i figur och kroppsställning. Intressant att en person som lider av det själsliga såret avvisande ofta har hudsjukdomar. Huden är ju vårt största kontaktorgan och hudproblem kan alltså fungera som ett omedvetet medel att stöta bort människor.

Death Comes as the End / 1944 (1987)

Christie

Av: Agatha Christie

En mycket udda bok för att vara Christie eftersom den utspelar sig 2000 f.Kr. i Egypten. Jag tycker förstås mycket om den, jag är ju intresserad av antikens Egypten, och kände för att läsa om den nu.

Djur världen runt. En veterinär berättar / 1976

Taylor

Av: David Taylor

Originaltitel: Zoovet

Översättare: Gemma Snellman

Den här boken läste jag enbart för mitt höga nöjes skull för att lära känna David Taylor lite bättre. Och vilket nöje det var! Jag ömsom gapskrattade, ömsom storgrät (speciellt när boken var slut). Vilket fantastiskt yrke den här mannen har, och vilket fascinerande liv han lever! Dessutom skriver han med mycket värme och humor och med stor kärlek till djuren.

Säkert är det inte så värst många fler i världen som har suttit på bönpallen på en motorcykel och åkt genom värsta rusningstrafiken i en storstad med en schimpans som förare...

Förutom alla intressanta och både dråpliga och sorgliga situationer han berättar om har han dessutom teorier om vad Loch Ness-monstret kan vara för djur och ger en plausibel förklaring till vad ursprunget till det mytiska djuret enhörning kan vara.

Boken fanns på biblioteket men inte på hyllan utan förvisad till en inaktiv tillvaro i magasin. Skandal!

Kaniner / 2007

Av: Michaela Miller

Kanin och människa i samspel / 2008

Av: Therese van Barneveld

Dvärgkaniner lyckliga och friska / 2005

Av: Monika Wegler

Kaninhoppning 2 / 2004

Av: Lisbeth Jansson

Lilla boken om kaniner/ 2004

Av: Louise Brown

Söta kaniner / 2004

Av: Sophie Bevan

Kaninen heter Pelle /
 2004

Av: Leif Schack-Nielsen

Skaffa kanin / 2003

Av: Fiona Patchett

Dvärgkaniner / 2003

Av: Åke Johansson

Jag och min kanin / 2002

Av: Mark Evans

Goda råd om dina smådjur / 2002

Av: David Alderton

Så sköter du din kanin / 2001

Av: Betsy Sikora Siino

Dina fåglar, fiskar och smådjur / 2001

Av: Mikael Anderson

Smådjursboken / 2000

Av: Britta Lindgren

Familjen Kanin / 2000

Av: Bert Kitchen

Hoppetossan / 1999

Av: Ann-Sofie Jepson & Åsa Jägergård

Kaniner / 1999

Av: Monika Wegler

Pälsen / 1998

Av: Åke Johansson

Dvärgkaniner / 1998

Av: Monika Wegler

Kaniner / 1994

Av: Katarina Kuick

En egen kanin / 1992

Av: Helen Piers

Avel med färgade angorakaniner och kaniner av andra raser / 1991

Av: Lena Olsson & Märtha Rebert

Min första kanin / 1989

Av: Monika Wegler

Angorakaniner. Råd för nybörjare / 1988

Av: Christina och Ronnie Liljegren

Kaniner och marsvin / 1986

Av: David Alderton

Dvärgkaniner hemma / 1986

Av: Monika Wegler

Kaniner hemma / 1986

Av: Helga Fritzsche

Kaniner och harar / 1983

Av: Jørgen Møller Christensen

Dvärgkaniner / 1980

Av: Günther Flauaus

En bok om dvärgkaniner / 1976

Av: F. Wanning

Kaniner / 1976

Av: K.G. Roos

Och efter undulater läste jag alltså in mig på kaniner.

Dom blåa är fejk / 2006

Av: Helena Baude

Undulater / 2005

Av: Immanuel Birmelin

Undulaten heter Pip / 2004

Av: Grete Sonne

Goda råd om dina burfåglar / 2002

Av: David Alderton

Undulater / 2002

Av: Annette Wolter

Förstå ditt husdjur / 2002

Av: Monika Lange

Så sköter du din fågel / 2001

Av: Liz Palika

Burfåglar /1997

Av: David Alderton

Undulatboken / 1994

Av: Annette Wolter

Undulater / 1994

Av: Katarina Kuick

Undulater hemma / 1989

Av: Annette Wolter

Min första undulat / 1990

Av: Annette Wolter

Undulatboken / 1986

Av: Immanuel Birmelin

Undulatfamiljen / 1985

Av: Elvig Hansen

Undulater / 1983

Av: Jesper Langer

Våra undulater / 1981

Av: Lena Andersson

Så här gör jag när jag läser in mig på ett ämne: läser en massa olika böcker om det, båda översatta och originalsvenska (plus läser minst lika mycket på internet). Det är inte bara för att lära mig själva ämnet och facktermerna utan lika mycket för att insupa språket runtikring själva termerna, t.ex. prepositioner och stilnivå.

Bokföring och förenklat årsbokslut för kulturarbetare och andra med enskild firma

Vejde

Av: Olle Vejde

Den här boken hade kunnat heta ”Bokföring och förenklat årsbokslut för dummies”. Och det menar jag positivt. Den är enkelt skriven med många förklaringar och anmärkningar och tar bara upp det vi kulturarbetare behöver, inget onödigt tjafs. äntligen begriper jag i alla fall lite mer än nada.

Bokföring & förenklat årsbokslut – enskild firma

Broberg

Av: Anette Broberg & Cecilia Stuart Bouvin

Jag lånade båda de här böckerna för att eventuellt lära mig så mycket att jag kan sköta bokföring och deklaration själv i framtiden, men de bara stärkte min övertygelse att jag hade gjort rätt som lämnat bort det när jag återvände till Sverige. Jag var själaglad att jag slapp ens försöka förstå vad det stod.

Enskild firma. Skatt - deklaration – ekonomi - juridik

Lunden

Av: Björn Lundén

Puh vilken tur att jag inte köpte den här utan lånade den på biblioteket. Dödstråkig och milt sagt svårtillgänglig.

Svenska kärleksbrev

Attorps

Av: Kaj Attorps (red.)

En bok jag fick i gåva, tyvärr utan medföljande kärleksbrev...

Men det var mer fängslande än jag trodde att läsa andras kärleksbrev. Särskilt när en person först bedyrar X sin eviga kärlek, sedan Y och sedan Z...

 

<< Tillbaka till midenstrand.se/Listor

^Till högst upp på sidan^

 

 

© Madeleine Midenstrand 2007–2024 — Uppdaterad 2023-02-16

Lästa böcker

 

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

Madeleine

Översätt sidan!