Pompeji-utställningen januari 2009 15—16/01/09

Besök på utställningen "Pompeji panem gustas", "Pompeji till bords", i Kulturhuset i Hässleholm.

Beskrivningen av föremålen på fotona i det här albumet är till största delen hämtad ur handledningen till utställningen.
Starta bildspel
Den 15 januari, sista veckan som den här världsunika utställningen visades, tog jag tåget ner till Hässleholm för att se den. Utställningsytan var liten men det fanns många föremål, 185 stycken och alla givetvis original, varav många aldrig tidigare hade visats för allmänheten. Här fick man fotografera hur mycket man ville, även med blixt.
I första rummet, Gula salongen, beskrivs hur man på landsbygden försörjde stadsbefolkningen med livsmedel genom jordbruk och djuruppfödning. Amfororna i rundeln kommer från olika länder. Den med rundad botten med nr 13 under kommer från Kreta och användes för att transportera kretensiskt vin.
De övriga amfororna kommer förutom från Pompeji bl.a. från Nordafrika, Spanien och flera av de grekiska öarna. Den spetsiga amforan ställde man ovanpå de andra så att den gled ner mellan dem. Då stod den stadigt och dessutom sparade man plats.
Amforor användes för att transportera mat och dryck. Just de här användes för vin, olivolja, garum, torkad frukt och honung. Garum var en fisksås som bestod av fisk, salt och andra kryddor som hade fått jäsa i lerkärl och Pompeji var känt för sin goda garumsås.
I montrarna i Gula salongen visas redskap och kokkärl. Föremålen längst fram är från vänster till höger:
Trädgårdskniv i järn som användes för att beskära träd,

liten lie i järn,

metkrokar i järn,

nål i brons som användes vid arbete med nät,

och en hacka i järn som användes i trädgårds- och jordbruksarbetet för att jämna jorden efter plöjning samt vid gallring och för att hacka bort ogräs i trädgårdslanden.
Det stora hinkliknande föremålet är ett modio, ett mått av järn och trä - träet i de olika föremålen i utställningen är det enda som inte är original från antiken. En del trä är från 1800-talet, annat är nytt. Måttet modio rymmer knappt nio liter.